Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

5 HRANIL ZA ZDRAVJE KOŽE

Ste naveličani suhe kožo ali drugih težav, ki vas pestijo? Želite vedeti, kaj lahko storite, da podprete splošno zdravje vase kože?

Koža je naš največji organ. V povprečju ustreza približno 16% naše celotne teže. Pokriva celo telo in deluje kot zaščitni sloj pred zunanjimi dejavniki, kot npr. patogeni mikroorganizmi in onesnaževalci iz okolja.

Na zdravje naše kože lahko vplivajo mnogi dejavniki: dehidracija, nizek vnos esencialnih maščobnih kislin, visok vnos sladkorja in alkohola, vreme, nekatere kožne bolezni, kot npr. ekcem,... Še posebej v zimskih mesecih opazimo kako lahko mraz vpliva na zdravje naše kože. Zaradi nizkih temperature morda postane suha, razpokana in sčasoma tudi boleča.

Hranjenje naših teles s pravimi hranili v zadostnih količinah je lahko ključnega pomena za ohranjanje zdravja naše kože v zimskem času in celo leto.

Katere so torej ključne hranilne snovi, potrebne za zdravje kože?

KOLAGEN

Kolagen je najbolj bogat protein v našem telesu, ki obsega približno 25-35% telesnih beljakovin. Kolagen lahko koži daje celovitost in elastičnost, njegova proizvodnja pa se s starostjo zmanjšuje. Drugi dejavniki, kot so kajenje, dieta z visoko vsebnostjo sladkorja in UV sevanje, lahko vplivajo na proizvodnjo kolagena, pa tudi na potencialno škodljiv kolagen. Ključna aminokislina pri proizvodnji kolagena je glicin. Glicin v prehrani dobimo v živalskih beljakovinah, jajčnih beljakih, ribah, oreščkih in semenih. Nizek vnos beljakovin v telo pomembno vpliva tudi na sintezo kolagena in s tem na splošno na zdravje kože. Poraba predhodno oblikovanega kolagena iz živil kot so organska kostna juha in dodatki, ki vsebujejo morski kolagen (npr. iz rib), lahko zagotovi dodatno podporo za zdravje kože. Morski kolagen ali dobro raziskana peptanska oblika je večinoma sestavljena iz kolagena tipa I, ki je zelo podoben človeškemu kolagenu in se zlahka absorbira skozi črevesno steno. Nekatere študije so pokazale, da lahko dodatek kolagena, zlasti tistega, ki je bogat s kolagenskimi peptidi tipa 1, izboljša elastičnost kože, vlago in potencialno pojavljanje gub.

VITAMIN C

Vitamin C je pomemben za sintezo kolagena. Deluje kot sofaktor za encime hidroksilaze, ki proizvajajo kolagen, kar poveča njegovo proizvodnjo. Ker smo na zahodu močno zmanjšali količine sveže zelenjave in sadja v naši vsakdanji prehrani, nam pogosto primanjkuje vitamina C. Poleg tega lahko dejavniki, kot sta stres in kajenje, aktivno izčrpavajo ravni vitamina C in zahtevajo njegov povečan vnos v telo. Zato je lahko dodajanje dopolnil k prehrani ključnega pomena.

Vitamin C je tudi močan antioksidant. Antioksidanti lahko preprečijo in zaščitijo kožo pred UV-žarki (npr. pri izpostavljenosti sončni svetlobi), ki sicer lahko neposredno vplivajo na zdravje kože s spodbujanjem razgradnje kolagena. Drugi koristni antioksidanti vključujejo vitamin E, pa tudi flavonoide, kot so hesperidin in rutin.

ESENCIALNE MAŠČOBNE KISLINE

Esencialne maščobne kisline, omega 3 in 6, podpirajo proizvodnjo sebuma, pomagajo pri zagotavljanju imunske zaščite in nudijo podporo zdravju kože. Prehranski viri teh maščob so ribe (mastne), chia ter lanena semena, oreščki in avokado. Nizek vnos teh živil v telo je lahko povezan s suhostjo kože, zato ima dodaten vnos esencialnih maščobnih kislin koristne učinke na zdravje kože, zlasti za tiste z vnetnimi boleznimi, kot sta ekcem in luskavica.

CINK

Cink podpira celovitost kože in krepi zaščitni sloj kože. Včasih se imenuje "mineralni antioksidant" zaradi svoje sposobnosti, da zmanjšuje vnetje in spodbuja zdravljenje. Cink prav tako igra vlogo pri podpiranju našega imunskega sistema, zato je lahko koristen tudi za tiste z alergijskimi kožnimi boleznimi, kot so ekcemi, akne ali rozacea. Prehranski viri cinka so: meso, lupinarji, fižol in stročnice ter oreščki in semena. Poleg vitamina C tudi cink deluje kot sofaktor za sintezo kolagena.

HIALURONSKA KISLINA

Suha koža? To je lahko znak, da vaši koži manjka hialuronska kislina. Hialuronska kislina je viskozna snov, ki jo najdemo v različnih vrstah vezivnega tkiva, kot sta koža in hrustanec. Najdemo jo tudi v sinovialni tekočini, kjer pomaga podmazati sklepe in zmanjšuje trenje. Hialuronska kislina ima pomembno zaščitno vlogo pri zagotavljanju hidracije kože. Nahaja se v povrhnjici (zunanji sloj kože), ki je vključena v regulacijo vode in nadzoruje njeno količino, ki se sprošča iz telesa. Dodajanje hialuronske kisline lahko zmanjša nastanek gub, pri čemer se opazno izboljša lesk in prožnost kože. Dokazano je bilo, da je še posebej koristna pri povečevanju vlažnosti kože pri osebah s suho kožo.

Če imate težave s kožo, poskusite povečati ta hranila v vaši prehrani. Priporočljivo je, da si pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.