Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

Kaj je sindrom razdraženega črevesja ?

Sindrom razdražljivega črevesja ali IBS je kronična težava, ki prizadene prebavni sistem in njegove funkcije. Če trpite za sindromom razdražljivega črevesja, niste sami. Ocenjuje se, da IBS vpliva na osupljivih 20% prebivalstva v Veliki Britaniji. Približno polovica ljudi z IBS se posvetuje s svojim splošnim zdravnikom, 20% pa jih napoti k strokovnjaku [1]. IBS ni specifična bolezen, vendar se šteje, da je stanje na katerega vpliva več faktorjev in k temu prispevajo različni dejavniki [2]. Vsak od nas lahko razvije IBS pri kateri koli starosti, vendar bolj pogosto obolijo ženske in večinoma se pojavi pri mladih osebah.

Simptomi se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar se običajno pojavi napihnjenost trebuha in bolečine v trebuhu, ki jih spremljajo spremenjene črevesne navade, kot sta zaprtje ali driska, vendar so simptomi lahko tudi širši in obsegajo letargijo, slabost, občutljivost za hrano in tesnoba. Pomembno je, da se posvetujete s splošnim zdravnikom in potrdite diagnozo IBS ter izključite druga stanja, kot sta celiakija in vnetna črevesna bolezen.

Kaj povzroča IBS?

Porast simptomov IBS je lahko povezan s številnimi zapletenimi razlogi. Pomembni dejavniki ki lahko privedejo do simptomov IBS, so prehranski in genetski, psihološka disfunkcija, hormonsko neravnovesje ter okužbe in vnetja. Bolniki pogosto opažajo, da stres poslabša njihove simptome IBS. Vendar vzrok IBS še vedno ni jasen [3].

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste lažje obvladali simptome:

Sprememba življenjskega sloga in zmanjšanje stresa

• Vzemite si čas za sprostitev - sprehodi, sprostitvene kopeli, joga, aromaterapija ali masaža so koristni načini za sprostitev.

• Vadba - študije so pokazale, da lahko aktivna vadba zmanjša resnost simptomov IBS. To je lahko 20-minutna hoja, kolesarjenje v službo ali kopanje v lokalnem bazenu.

• Ohranite dobro ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem - namenite si čas za dejavnosti, ki vas izpolnjujejo. Napišite si seznam opravkov, ne trudite pa se, da bi vse dokončali v enem dnevu!

Dieta

• Prepoznavanje intolerance na hrano - Naučiti se poslušati svoje telo je lahko najtežja stvar, vendar nam lahko najbolj pomaga. Eksperimentiranje z omejevanjem nekaterih živil, kot so mleko in fižol, pa tudi živila, ki vsebujejo kofein, fruktozo ali sorbitol, lahko pomaga, hkrati pa vodite dnevnik hrane in simptomov. Nizka FODMAP prehrana lahko prinese simptomatsko olajšanje [4].

• Vzemite si čas za uživanje obrokov - hrano dobro prežvečite!

Hranila

• Olje poprove mete se običajno uporablja za zmanjšanje proizvodnje vetrov in za lajšanje trebušnih krčev.

• „Koristne bakterije“ - študije so pokazale, da dnevno dodajanje probiotika poveča nivo „prijaznih“ bakterij v črevesju, lahko zmanjša simptome IBS.

• Dokazano je, da specifična skupina prijaznih bakterij, imenovana Lab4 [5], zmanjšuje resnost in trajanje bolečine in napihnjenosti pri bolnikih z IBS, hkrati pa izboljšuje črevesne navade in s tem kakovost življenja.

Drugi nutrienti, odvisni od posameznikovih simptomov, bi bili:

• F.O.S, prebiotični škrob, ki ga najdemo v zelenjavi, prednostno poveča razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami, kot so Candida albicans, e-koli, klostridije in klebsiella [6]

• Prebavni encimi lahko pomagajo ublažiti simptome z izboljšanjem absorpcije in podporo bolniku, ki obroka ne more prebaviti.

• Magnezij normalizira prenos živcev, zato lahko pomaga pri sprostitvi mišic, da zmanjša krče in izboljša zaprtje.

• Kamilica je antispazmodik, blago pomirjevalo [7] in deluje protivnetno [8]

• Ingver pomaga pri prebavi in ​​gibljivosti [9] in deluje tudi kot protibakterijsko sredstvo.

• L-glutamin izboljšuje delovanje črevesne pregrade [10]

IBS se ne pomeni trpeti. Ni se vedno mogoče izogniti sprožilcem IBS, vendar razumevanje, kaj jo izklopi, lahko pomaga pri upravljanju. Vsi so različni in vse je v tem, kako najti, kaj deluje in kako živeti simptome življenja.

 

REFERENCE:

[1] Jones et al. British Society of Gastroenterology guidelines for the management of the irritable bowel syndrome. Gut. 2000; 47 (Suppl 2): ii1-ii19.

[2] Agrawal, Whorwell. Irritable bowel syndrome: diagnosis and management. BMJ. 2006; 332: 280-83.

[3] Barbara et al. New pathophysiological mechanisms in irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2004; 20 (Suppl 2): 1-9.

[4] Halmos et al. Gastroenterology. 2014;146(1):67-75.

[5] Williams et al. Clinical trial: a multistrain probiotic preparation significantly reduces symptoms of irritable bowel syndrome in a double-blind placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2009; 29 (1): 97-103.

[6] Smith A et al. Effect of a synbiotic on microbial community structure in a continuous culture model of the gastric microbiota in enteral nutrition patients Microbiol Ecol (2012) 80; 135–145.

[7] Jakolev et al. Pharmacological investigations with compounds of chamomile. II. New investigations on the antiphlogistic effects of (-)-alpha-bisabolol and bisabolol oxides. Planta Med. 1979; 35: 125-40.

[8] Wang et al. A metabonomic strategy for the detection of the metabolic effects of chamomile (Matricaria recutita L.) ingestion. J Agric Food Chem. 2005; 53: 191-6.

[9] Platel, Srinivasan. Influence of dietary spices or their active principles on digestive enzymes of small intestinal mucosa in rats. Int J Food Sci Nutr. 1996; 47 (1): 55-9.

[10] De-Souza DA, Greene LJ. Intestinal permeability and systemic infections in critically ill patients: Effect of glutamine. Crit Care Med. 2005 May;33(5):1125-35.

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.