Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

Zakaj bi uživali vitamin D (tudi poleti)?

Kaj je vitamin D?

Vitamin D je edini vitamin, ki ga dejansko lahko naredimo sami, kljub temu pa ga kar 25% splošne populacije v Veliki Britaniji močno primanjkuje!1

Vitamin D je topen v maščobi. Vključen je v številne sisteme v telesu in zato je nujno potreben za optimalno zdravje. Znano je, da ima vitamin D pomembno vlogo pri podpiranju kostne gostote s povečanjem absorpcije kalcija in fosforja, toda, ali veste, da opravlja še številne druge funkcije? V teku so raziskave o tem, kako pomembno je D vitamin za druge telesne sisteme: na primer za krepitev in uravnavanje našega imunskega sistema ter podporo srčno-žilnega, živčnega in reproduktivnega sistema.

Kje dobimo vitamin D?

Glavni obliki vitamina D sta ergokalciferol (vitamin D2) in holekalciferol (vitamin D3). Prvega dobimo iz rastlinskih virov, kot so gobe in tofu, drugega pa predvsem iz živalskih virov, kot npr. jajca, mlečni izdelki in mastne ribe (losos, sardone). Ko je naša koža izpostavljena UVB žarkom sonca pravilne valovne dolžine, naša koža pretvori 7-dehidroholesterol v previtamin D3, ki ga jetra in ledvice presnovijo v aktivno obliko.

Zakaj nam torej primanjkuje vitamina D?

Dandanes je pomanjkanje vitamina D vedno pogostejše, kar je predvsem posledica pomanjkanja izpostavljenosti sončni svetlobi zaradi časa, ki ga preživimo pretežno v zaprtih prostorih. To je povezano s povečanim tveganjem za razne okužbe, alergije 2 in avtoimunska obolenja 3, če jih naštejemo le nekaj.

Poleg nizkega vnosa D vitamina s prehrano, obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k nizki ravni vitamina D vključno z:

  • nosečnostjo in dojenjem 4 ,
  • starostjo 5,
  • temno kožo ali kožo zaščiteno z obleko 6,
  • debelostjo 7,
  • nizkim statusom magnezija (magnezij je potreben za aktiviranje vitamina D; če vam primanjkuje magnezija, npr. zaradi nizkega prehranskega vnosa, zaradi visokih stopenj stresa ali povečanih telesnih aktivnosti lahko to vpliva na stanje vitamina D 8),
  • nekateri od nas imajo tudi različice gena, ki kodirajo receptor za vitamin D (VDR), zaradi česar se vitamin D nanj težje veže in nato v celicah izvede množico različnih dejanj 9.

Naj vas ne zavede zmotno prepričanje, da nam poletni meseci prinesejo zadostno količino vitamina D. Preverite kakšno je stanje vitamina D v vašem telesu s pomočjo krvne slike in poskrbite za svoje zdravje.

Dnevno priporočilo EU za vitamin D za odrasle je 5 µg (200IU), kar mnogim od nas10 morda ne bo zadostovalo. Obstaja veliko razlogov, zakaj bo morda kdo potreboval višjo raven, kot smo videli zgoraj. Iz tega razloga je 1000 IU lahko bolj optimalno dnevno odmerjanje vitamina D za odrasle. Kadar ga primanjkuje, bodo posamezniki potrebovali večje odmerke in to najbolje vedo zdravstveni delavci.

Naši izdelki

Vsi naši izdelki z vitaminom D so varni za uporabo med nosečnostjo in dojenjem v priporočenem dnevnem odmerjanju.

Nutrisorb® tekoči bioMulsion® D

Zagotavlja emulgiran tekoči vitamin D3. Vitamin D se emulgira s tehnologijo BioMulsion®, kar pomeni, da se vitamin D na splošno lažje absorbira in uporabi, zlasti za tiste, ki se spopadajo s prebavnimi težavami, predvsem s prebavo maščob in malabsorpcijo maščob. Ta izdelek zagotavlja visoko koncentracijo 1000 ie (25 µg) na kapljico, kar je odličen vsakodnevni odmerek za optimalno zdravje. Je v obliki tekočine, ki jo je mogoče enostavno dozirati po kaplicah in tako lahko zlahka dosežemo večje odmerke, kadar je to potrebno. Tekočina ima naravno aromo limone in je dobra izbira tudi za tiste, ki imajo težave s požiranjem kapsul ali tablet ali pa imajo raje tekoče oblike hranil.

Navodila: 1 kapljica na dan neposredno pod jezik, s hrano. Zaužiti v 6 mesecih po odprtju.

Vitamin D3 4000iu – veganski !

Nova sestavina vitamina D, pridobljena iz lišaja, ki zagotavlja terapevtsko prehransko dopolnilo vitamina D3 tudi za vegane. Na kapsulo zagotavlja 4000IU (100 µg) vitamina D. Ta izdelek je idealen za vegane za in primeren za vsakodnevno uporabo ali kadar je dokazano pomankanje vitamina D.

Navodila: 1 kapsula na dan s hrano.

Kaj pa otroci?

Vitamin D je ključnega pomena za razvoj močnih kosti in zob ter uravnoteženega imunskega sistema. Optimalen odmerek vitamina D je torej ključnega pomena tudi za dojenčke in otroke.

Kapljice vitamina D za dojenčke

 

Preprost vegetarijanski dodatek vitamina D3, v tekoči bazi olivnega olja, zasnovan posebej za dojenčke od 1. meseca dalje. Zagotavlja 300 IU (7,5 µg) na 3 kapljice, ki jih lahko povečate na 4 kapljice za optimalno podporo. To je idealno tudi za dojene dojenčke, ki morda ne dobijo potrebnih količin iz materinega mleka zaradi zgoraj omenjenih dejavnikov. To lahko zaužijejo skupaj z majhno količino mleka iz mlečne formule, vendar bodite pozorni na količino vitamina D, ki jo že vsebuje formula, da ne boste zaužili previsokega odmerka.

Navodila: 3 kapljice na dan v vodo, sok, mleko ali hladno hrano.

 

Če vas skrbi stanje vitamina D priporočamo, da se obrnete na registriranega prehranskega terapevta za osebna navodila glede dodajanja vitamina D.

Reference

1 Department of Health. 2014. National Diet and Nutrition Survey: results from Years 1 to 4.

2 Erkkola et al. Maternal vitamin D intake during pregnancy is inversely associated with asthma and allergic rhinitis in 5-year-old children. Clin Exp Allergy. 2009; 39 (6): 875-82

3 Simpson et al. Latitude is significantly associated with the prevalence of multiple sclerosis: a meta-analysis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2011; 82 (10): 1132-41.

4 Hollis BW et al. Vitamin D Supplementation during pregnancy; Double-blind, Randomised Clinical Trial of Safety and Effectiveness. J Bone and Mineral Research. 2011; 26 (10): 2341-57

5 Lips P. Worldwide status of vitamin D nutrition. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 2010; 121 (1-2): 297-300

6 Hatun S et al. 2005. Subclinical vitamin D is increased in adolescent girls who wear concealing clothing. J Nutr 135 (2):218-22

7 Carrelli A et al. J Bone Miner Res. 2017. Vitamin D storage in Adipose Tissue of obese and normal weight women. 32 (2): 237-242

8 Uwitonze AM, Razzaque MS. 2018Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function J Am Osteopath Assoc. 118 (3): 181-189

9 Tizaoui K et al. Lung. 2014 Association of vitamin D receptor gene polymorphisms with asthma risk: systematic review and updated meta-analysis of case-control studies192 (6): 955-65

10 O’Connor A, Benelam B. An update on UK Vitamin D intakes and status, and issues for food fortification and supplementation. Nutrition Bulletin. 2011; 36: 390-6.

 

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.