Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

ZAKAJ POTREBUJEMO ANTIOKSIDANTE

Vsi smo že slišali, da so dobri za nas, ampak zakaj jih potrebujemo? Zakaj pravijo, da so tako ključnega pomena pri preventivni zaščiti pred kroničnimi boleznimi in pri procesu staranja? Veliko uporabljamo izraz antioksidanti ampak ali res razumemo kaj pomeni? Pa pogljemo…

Antioksidant je v osnovi nekaj kar prepreči ali ustavi oksidacijo. Kaj točno pa je oksidacija?

V znanstvenem smislu je oksidacija vezava kisika na snov. Predstavljajte si sveže odrezano jabolko ali avokado, ki se obarvata rjavo ali pa kip iz bakra, ki se obarva zeleno. To je oksidacija. V največ primerih proces oksidacije povzroči poškodbe ali uničenje.

Oksidacija ustvarja proste radikale. To so aktivne molekule, ki so bile osvobojene iz svojega običajnega mesta ter se prosto sprehajajo po telesu in povzročajo poškodbe. Ti prosti radikali so nestabilni in jih je treba ujeti, preden lahko povzročijo večjo škodo drugim zdravim celicam. Prosti radikali negativno vplivajo na zdravje celičnih membran in beljakovin kar lahko sproži različne bolezni. Antioksidanti pa so naša naravna zaščita.

Antioksdanti so v veliki meri prisotni v naravi, ker jih tudi rastline vsebujejo za lastno zaščito. Vsebnost hranil v naravnih živilih je ravno to, kar potrebuje naše telo, da lahko nevtralizira učinke lastnih biokemičnih procesov. V današnjem sodobnem svetu je včasih težko dobiti zadostno količino antioksidantov zaradi urbanizacije, prekomernega izkoriščanja kmetijskih zemljišč, intenzivnega kmetovanja, izzivov s stresom in enostavnega dostopa do predelanih živil.

Prosti radikali pa se ne nahajajo le v našem telsu, lahko jih dobimo tudi iz okolja v katerem živimo. Pražena ali ocvrta hrana, izpostavljenost kemikalijam kot npr. pesticidi, kozmetični izdelkih in še bi lahko naštevali – vse to vsebuje veliko prostih radikalov.

Kaj lahko storimo, da se zaščitimo?

• Uživajmo ekološke in/ali lokalno pridelane vrtnine, kolikor je le mogoče.

• Prehrana naj temelji na osnovnih živilih kot je sveže sadje, zelenjava in kakovostne beljakovine.

• Zmanjšajmo oz. še raje odstranimo predelana živila, ker so večinoma brez vsebnosti antioksidantov.

• Ohranimo zdrav um, tako, da smo dovolj hidrirani in ohranjajmo zdravo ravnotežje med delom in domom.

• Skrbimo za zdravo črevesje. Zdravo črevesje, zdravo telo!

• V prehrano vključimo živila, ki pomagajo podpreti visoko antioksidativno aktivnost, kot so:

o Kurkuma - vsebuje aktivno sestavino curcumin. Ta začimba je znana, da izboljša kognitivne funkcije in zmanjšuje znake staranja.

o Vitamin C – ima vlogo pri: zaščiti celic pred oksidativnim stresom, delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob.

o Vitamin D – prispeva k: normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalnemu delovanju mišic, delovanju imunskega sistema; ima vlogo pri delitvi celic.

o Cink – ima ključno vlogo pri mnogih pomembnih encimskih procesih.

o Borovnica - deluje kot naravno protivnetno sredstvo, podpira cirkulacijo in krepi kapilare.

o Hesperidin – ima vlogo pri: kardiovaskularni funkciji, zaščiti mišic ter kosti in zmanjšanju vnetij.

o Rutin – ugotovili so, da je učinkovit odstranjevalec prostih radikalov.

o Ekstrakt grozdnih pečk - odličen vir oligomernih proantocianidinov (OPC).

o Mangan – ima vlogo pri: nastajanju vezivnega tkiva in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Prispev k: sproščanju energije pri presnovi in ohranjanju zdravih kosti.

o Mlečnokislinske bakterije - skupaj z vsemi drugimi koristmi živimi bakterijami za prebavo so v našem črevesju povezane z zmanjšano oksidacijo in vnetji.

o Quercetin - je močan flavonoid z močnimi antioksidativnimi lastnostmi.

o Rosehip - je bogat z hranilih, vključno z vitaminom C.

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.