Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

Vitamin A

Vitamin A: Ključni Gradnik Za Vitalnost in Ravnovesje

Podprite svoje zdravje in izboljšajte svoje vsakodnevno počutje z izjemno kvalitetnimi prehranskimi dopolnili vsebnostjo A vitamina.

V naši spletni trgovini Nutrienti.si ponujamo odlično izbiro kvalitetnih in dobro absorbljivih izdelkov z vsebnostjo A vitamina.

  • Nutrisorb® Vitamin A (15ml) : Tekoči vitamin A v preprosti osnovi iz ekstra deviškega oljčnega olja. 
  • G7 Vision (60 kapsul) : Vsebuje astaksantin, lutein, betakaroten in 15 drugih hranilnih snovi, kkot so resveratrol, borovnice, fenilalanin, vitamin C, bioflavonoidi, selen, cink, superoksid dismutaza, zeaksantin, glutation, baker in vitamin A.
     

 

Prikaži vse

2 artiklov

2 artiklov

Pogosta vprašanja

Ali je bolje uživati vitamin A iz hrane ali dopolnil?

Vitamin A je najbolje zaužiti iz raznolike prehrane, saj živila naravno vsebujejo tudi druge koristne hranilne snovi, ki podpirajo njegovo absorpcijo in presnovo. Dopolnila so primerna predvsem v primerih, ko prehrana ne zadošča, vendar lahko nepravilno odmerjanje vodi do presežka.

Kakšna je razlika med vitaminom A iz živalskih in rastlinskih virov?

Živalski viri vsebujejo retinoide, ki so aktivna oblika vitamina A in jih telo takoj uporablja. Rastlinski viri vsebujejo karotenoide, kot je beta-karoten, ki se v telesu pretvorijo v aktivni retinol, vendar z manjšo učinkovitostjo.

Kako lahko preverim, ali dobivam dovolj vitamina A iz prehrane?

Dovolj vitamina A zagotavlja uravnotežena prehrana z živili, kot so jetra, mlečni izdelki, korenje in špinača. Priporočljivo je slediti smernicam za dnevni vnos (700–900 µg RE za odrasle) in se posvetovati z nutricionistom ali uporabiti prehranski dnevnik za oceno vnosa.

Ali kuhanje zmanjša vsebnost vitamina A v hrani?

Kuhanju se vsebnost retinoidov v živilih živalskega izvora večinoma ne spremeni, medtem ko se karotenoidi v rastlinskih živilih pogosto bolje sprostijo in postanejo bolj dostopni za absorpcijo. Na primer, kuhanje korenja lahko poveča biološko razpoložljivost beta-karotena.

Kakšne so razlike med beta-karotenom in retinolom?

Beta-karoten je provitamin A, ki se nahaja v rastlinah in se v telesu pretvori v retinol. Retinol je aktivna oblika vitamina, prisotna v živilih živalskega izvora, ki ga telo neposredno uporablja brez potrebe po pretvorbi.

Ali je vitamin A topen v vodi ali maščobah?

Vitamin A je maščobotopen, kar pomeni, da se bolje absorbira, če ga zaužijemo skupaj z maščobami. Obrok, bogat z maščobo, lahko znatno poveča absorpcijo vitamina A.

Koliko vitamina A je preveč?

Prekomerni vnos vitamina A iz dopolnil ali prehrane, bogate z živalskimi viri, lahko povzroči presežek. Za odrasle velja zgornja meja vnosa 3000 µg RE na dan. Rastlinski viri, kot so karotenoidi, so varnejši, saj telo pretvori le količino, ki jo potrebuje.

Ali lahko prekomerno uživanje korenja povzroči težave?

Čeprav korenje vsebuje visoke količine beta-karotena, presežek običajno ne povzroča škodljivih učinkov. Lahko pa povzroči karotenemijo, stanje, kjer koža dobi rumenkast odtenek, ki je neškodljiv in reverzibilen.

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.