Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brezplačna številka za naročanje in informacije:
080 34 04

Product was successfully added to your shopping cart.

POMANJKANJE ENERGIJE

Se vam zdi, da vaša raven energije ni več taka, kot je bila nekoč?

Težave z nizko energijo se zdijo vse pogostejše, vendar si lahko pri tem lahko pomagamo. Tu je naš hitri vodnik o nekaterih ključnih dejavnikih in spremembah.

Kar gre navzgor, mora iti tudi dol

Vse telesne celice potrebujejo energijo za delovanje. Običajno jo zagotavlja hrana, ki jo zaužijemo, zlasti maščobe, sladkorji in škrob. Težava je v tem, da danes jemo veliko rafinirane hrane, ki vsebuje velike količine sladkorja in škroba, ki zelo hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi. Telo hitro predelala presežek sladkorja, kar pomeni, da hitro dobimo veliko energije, vendar temu sledi tudi energetski padec.

Ta nihanja lahko premagamo tako, da izberemo živila, ki počasi sproščajo sladkorje in ohranjajo ravnovesje energije. Zaužijte večji delež zelenjave, zmanjšajte krompir/riž in testenine in poskrbite, da boste ob vsakem obroku pojedli veliko kakovostnih beljakovin (meso, ribe, oreščki, tofu, itd.).

Opažate razliko ob spremembah vremena?

Vreme lahko resnično vpliva na raven energije in razpoloženje, še posebej, ko se dnevi začnejo krajšati. Marsikdo lahko težje vstane iz postelje kot običajno. Zmanjšanje dnevne svetlobe lahko povzroči, da se počutimo bolj zaspani. Če pa ste opazili, da je tudi vaše razpoloženje precej slabše, je to lahko znak sezonske afektivne motnje, ki je ponavadi povezana s pomanjkanjem sončne svetlobe. Zdravnika lahko prosite, da opravi pregled vitamina D in ugotovi ali vam ga primanjkuje.  Če je temu tako, bo morda smiselno preveriti, ali dodatek vitamina D izboljša vašo energijo.

Težka ponedeljkova jutra

Kortizol je hormon, ki nam pravi "vstani in pojdi". Zjutraj se sprosti v naš sistem, da se zbudimo in se počutimo polni energije. Njegova vrednost čez dan postopoma pada, tako, da se zvečer lahko sprostimo. Kljub temu se kortizol sprošča tudi kot odziv na stres ali na poživila, da tako sproži energijo. Če se to dogaja prepogosto, se lahko poruši naš naravni energetski ritem in povzroči nihanja, kar povzroča težave pri spanju in prebujanju!

Čaj iz sladkega korena pomaga uravnavati raven kortizola, zato poskusite zaužiti kako skodelico.

Zaposleni B-ji

Stres in izgorelost lahko povzročita izčrpavanje vitaminov skupine B in vitamina C, saj so ta hranila potrebna za proizvodnjo energije. V podporo temu pojejte široko paleto raznobarvnega sadja in zelenjave, dodajte polnozrnate žitarice in poskrbite, da boste zaužili dovolj hrane, bogate z beljakovinami in hranili. Izogibajte se ogljikovim hidratom in hitre hrane, ki iz telesa izčrpava zalogo vitaminov in mineralov.

Pot do boljše energije Zanimivo je, da telovadba poveča energijsko raven z izboljšanjem ravnovesja sladkorja v krvi in nas ne izčrpa, kot bi kdo lahko zmotno mislil. Pomembno je, da ne pretiravamo, tako da vadba postane le še en dodaten stres. Prepričajte se, da ste izbrali dejavnost, ki je dovolj živahna, da pospeši srčni utrip, vendar vas ne izčrpa. Še pomembneje je, da izberete to v čemer uživate.

Več tukaj.

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za vsa naročila nad 50€

Hitra dostava

Artikli na zalogi dobavljeni v enem delovnem dnevu.